Beyin Hasarı Türleri
Beyin Hasarı Türleri
Beyin hasarı kişide kafaya alınan bir darbe sonrasında ya da nörolojik olarak görülebilmektedir. Hafif bir şekilde geçirilen beyin hasarına herhangi bir tıbbi işlem uygulanmadığı gibi önemli ölçüde beynin işlevini yerine getiremediği hasarlarda acil tıbbi işlem gerekmektedir. Kafaya alınan bir darbe sonrasında kişide beyin hasarı görülebilmekte ve bunun yanı sıra doğumdan kaynaklı olarak ya da nörolojik rahatsızlıklar sonucunda da beyin hasarına rastlanabilmektedir.
Beyin Hasarı Çeşitleri
Beyin Sarsıntısı: Kişide kısa süreli olarak görülen beyin sarsıntıları bir yaralanma sonucu oluşmaktadır. Beyin sarsıntısı kısa sürdüğü için herhangi bir tıbbi işlem gerektirmemektedir. Kişide baş dönmesi, baş ağrısı, mide bulantısı gibi etkiler görülebilmektedir.
Penetran Yaralanmaları: Genellikle keskin bir cisimle ya da ateşli silahlara uğrayan beynin direk olarak şuur kaybı yaşandığı durumlardır ve acil tıbbi işlem gerektirmektedir.
Beyin Kontüzyonu: Kafaya alınan bir cisim darbesinden sonra beyne giden oksijenin azalması ve darbe alınan bölgenin kan toplayarak şişmesi sonucu oluşan bir beyin hasarıdır. Bu hasar sonucu acil tıbbi işlem gerekmektedir.
Diffüz Aksonal Yaralanma: Kapalı kafa travması olarak adlandırılan bu beyin hasarı, aşırı şiddetli bir şekilde beynin sarsıntıya maruz kalması sonucunda oluşur ve beynin büyük bir kısmını etkilemektedir. Bu sebepten bu hasara maruz kalan kişilerde genellikle bilinç kaybı ölümcül olmaktadır. Bilinci yerine gelen kişilerde ise ömürlük olan bir şekilde bilişsel bozukluk yaşanmaktadır.
Coup-Contrecoup Yaralanma: Beynin darbe almış kısmının yanında öbür kısmının da etkilendiği bir beyin hasarı türüdür. Alınan darbenin oldukça şiddetli olmasından dolayı beyin yer değiştirir ve kafatasında yer aldığını bölgenin karşı tarafına çarparak kişide şuur kaybı yaşanmasına neden olmaktadır.