Ayak Bileği Ağrısı için Hangi Doktora Gidilmeli?
Ayak Bileği Ağrısı için Hangi Doktora Gidilmeli?
İnsan vücudunun tüm ağırlığını taşıyan organ ayak bilekleridir. Bu sebeple ayak bileği fazla yükü taşıma sonucunda çeşitli durumlarda ayak bileği ağrılarına sebep olmaktadır. Ayak bileği ağrısı birçok hastanın sıklıkla karşılaştığı ayak ağrısı türlerinden birisidir.
Ayak Bileği Ağrısı Nedir?
Ayak bileği ağrısı kaslar, eklemler ve tendomlarda sık görülen ağrılardır. Ayak bileği ağrısı çeşitli sebepleri dolayı olabilir. Bazen bu ağrılar hafif geçerken bazen de çok şiddetli bir şekilde yaşanıp kişilerin yürümesine bile zorluk yaratabilir.
Ayak Bileği Ağrısı Neden Olur?
Ayak bileği ağrıları yaşanma nedenleri çeşitlilik gösterir. Bunlar düz tabanlık, kemik çıkıntıları, nasır, ayak bileği burkulmaları, eklem iltihapları, kırık ayak, yanma, uyuşma, eklemlerde kireçlenme, gut, batık ayak tırnağı, tendom (sinir) iltihabı, şişlikler, eklem enfeksiyonu, ayakta fazla kalma ve ayağa uygun olmayan ayakkabılar gibi rahatsızlıklardan sebep olabilir. Ayrıca ayak bileğinde meydana gelen çatlaklarda bu ağrıların sebepleri arasında olabilir.
Bu rahatsızlıklar ayağı çarpma, vurma, düşme, burkulması gibi olaylardan sonra yaşanabilecek olduğu gibi sinirsel durumlardan dolayı da yaşanabilir. En yaygın olan ayak rahatsızlığı ise artrit adı verilen rahatsızlıktır. Artrit eklem enfeksiyonu da denilen ayak bileği rahatsızlığıdır.
Ayak Bileği Ağrısının Tedavisi
Ayak bileği rahatsızlıkları çeşitli olduğu gibi hastalarda uygulanacak tedavi yöntemleri de çeşitlilik göstermektedir. Bu yöntemler arasında şunları saymak mümkündür; ayağı uzatılarak dinlendirmek, buz ile kompres yapmak, çorap vs. giyilmemesi, ayağa sorun yaratacak ayakkabı giyilmemesi, ayağı sarmak vs. Ağrı kesici ilaçlar ve ayağa destek için verilen araçlar (çorap, sargı bezi, tabanlık, bileklik) da ağrıları gidermek için işe yaramaktadır. Ayağın ağrısını alması için ayağa buz kompresi uygulanırsa en fazla 20 dk. olmalıdır. Fazlası ayak dokusuna zarar verebilmektedir.
AIDS ne zaman belli olur hakkında bilgi almak için tıklayın.
Buz sonucunda ağrıda artışı olursa buz bırakılmalı ve doktora gidilmelidir. Nasır nedenli ayak ağrılarında ise önce nasırlı bölge iyice yıkanmalı ve ponza taşı denilen taşla temizlenmesi gerekmektedir. Nasırlar kesinlikle kesilmemelidir. Ayak bileği burkulmaları ise çok sık yaşanan kas sorunlarından birisidir.
Ayak bileği burkulmaları, ayaktaki bağ dokularının zarar görmesine hatta ayak bağ dokularının kopmasına sebep olabilmektedir. Dünyada en sık görülen ayak rahatsızlıkları arasında ise ayak bileğindeki kireçlenme yer alır. Kireçlenme için belirtiler ise şunlardır; eklemde sertlik, şişlik, ayakta patırtı vs. gibi sesler, hareket etmede ve merdiven çıkmadan zorlanma vs.
Bunların dışında eğer ayak bileğindeki ağrılar dayanılmaz hale gelirse ve ayak bileğindeki ağrılar yaralanma sonucunda yaşanırsa kesinlikle bir uzman doktora başvurmak gerekmektedir. Aynı şekilde ayak bileğindeki ağrılar hastanın günlük yaşantısına engel oluyorsa da doktora gidilmesi gerekmektedir.
Doktorların uygulaması gereken tedavi yöntemleri ise kişiye özel olmalıdır. Ve genel olarak ayak bileği ağrıları günler ve haftalar sürebilmektedir. Ayak ağrıları için tedavi yöntemleri arasında fizik tedaviyi de ekleyebiliriz. İlaç tedavisi ve diğer uygulanan tedavilerde başarı sağlanmaz ise bazı ayak bileği rahatsızlıkları için tedavi yöntemi olarak ameliyat seçilmek zorunda kalmaktadır.
Doktora Gitmek İçin Gerekli Belirtiler
Ayak ağrılarında kesinlikle doktora gidilmesi gereken bazı durumlar vardır. Bu durumların belirtileri ise şunlardır: rahat yürüyememe, ateş, kızarıklık, ayağı bükememek, sakatlık ve bir kaç günden fazla süren ayak bileği ağrısı gibi durumlarda aksatmadan uzman doktora başvurmak gerekmektedir. Doktorun uygulayacağı tedavi yöntemi ile ayak bileği ağrılarından kurtulmak mümkün olacaktır.
Ayak Bileği Sağlığı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kişilerin ısınma hareketi yapmadan spor yapmamaları gerekmektedir. Ayaktaki kasları korumak için düzenli egzersiz yapılmalıdır. Ayağı yoracak ayakkabı giyilmemelidir. Yüksek yerden sıçrama ve zıplama yapılırken dikkat edilmelidir. Ayrıca ayak bileğini korumak için bandaj ve bileklik kullanılmalıdır ve uzun süre ayakta kalmamaya dikkat edilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda aşırı beslenme ve sigara da ayak bileği rahatsızlıklarının sebepleri arasında yer almaktadır. Aşırı sigara tüketimi ayak damarlarında tıkanmaya sebep olmaktadır.
Ayak Bileği Ağrısına Hangi Bölüm Bakar?
Ayak bileği ağrısı için öncelikle hastanelerin ortopedi ve fizik tedavi bölümlerinden telefon veya internet yoluyla randevu alınması gerekmektedir. Şikayetler sonucunda doktor hastaya uygun tedavi uygulayacaktır. Gerekli olması durumunda ise doktorunuz hastalarını başka bölümlere sevk edebilmektedir. Sevk edilecek bir durum yoksa doktor hastanın rahatsızlığın göre bir tedavi yöntemi belirleyecek ve hastasının iyileşmesini sağlamaya çalışacaktır.
Ayak Bileği Ağrısı İçin Bitkisel Çözümler
Ayak bileği ağrıları için doktor tedavisi dışında evde yapılabilecek tedavi yöntemleri de vardır. Bu tedavi yöntemleri genelde hafif olan ağrıların etkisini azalırken aşırı derecede olan ayak bileği ağrılarında fazla bir etki göstermemektedir. Ayak ağrıları için evde yapılabilecek bitkisel yöntemler şunlardır:
- Epsom tuzu ayak ağrılarında kullanılan bir seçenektir. Bir kova suyun içine atılan epsom tuzu ile ayak suya sokularak dinlendirilebilir. Ayak 10 dk. o suda bekletildikten sonra kurulanmalıdır.
- Karanfil yağı ayak ağrılarını dindirmeye yarayan etkili bir bitkisel yağdır. Ayağınıza karanfil yağı ile masaj yaparak ağrıyan eklemlerinizi rahatlatabilirsiniz.
- Bir kaba su koyup birazda sirke ekleyebilirsiniz. Ayağını o suda bir süre dinlendirmek ağrıları gidermede işe yarayacaktır. 10 dk. kadar sirkeli suda bekletilmelidir.
- Adaçayını suda kaynatıp içine biraz elma sirkesi ekleyerek soğuyunca ayağınıza masaj yapmanız da ayak ağrılarında işe yarayacaktır.
- Yemeklerde kuşkonmaz tüketerek eklem ağrılarından kurtulabilirsiniz. Kuşkonmaz ödem atıcı etkili bir gıda olduğundan ayaklarda ödem kaynaklı ağrılara yardımcı olacaktır.
- Biberiye, nane ve okaliptüs yağlarını suda karıştırıp ayağınızı o suda bir çsüre bekleterek ayak ağrılarınızdan kurtulmanız mümkündür. Ayaklarınızı 10 dk kadar o suda bekleterek rahatlamasını sağlayabilirsiniz.
- Ayaklarınızı elma sirkesi koyulmuş suya sokarak rahatlamasını sağlayabiliriz. 10 dk bu işlem tekrarlanabilir.
- Hardal Tohumu kas ağrılarından kaynaklanan ayak ağrılarına iyi gelmektedir.
- Nane ve Lavanta çiçeği rahatlatıcı etkisi ile ağrıları dindirmektedir.
- Tarçın ise ayak ağrıları için kullanılabilecek bir diğer bitkisel çözümdür.
- Hindistan cevizi yağı, zencefil vs. de ayak ağrıları için kullanılan diğer bitkilerdendir.
- Sıcak ve soğuk suda ayak ağrılarında kullanılabilmektedir. Ayaklarınızı önce sıcak suya sonra soğuk suya sokarak bu yöntemi birkaç kere tekrar ederek rahatlamasını sağlayabilirsiniz.
- Ayak bileklerinize uygulayacağınız buz kompresi ile ayağınıza şişlik varsa indirmesine yardımcı olabilirsiniz.
Ayak Bileği Ağrısı İçin Hangi Egzersizler Yapılmalı?
Ayak bileği burkulması sonucunda ağrılar varsa yürüyüş yapmak işe yarayabilir. Ayağı zorlamadan bilek ileri ve geri hareket ettirerek ayak bileği egzersizi yapılabilir. Ayak yukarı doğru kaldırılarak da dinlendirilebilir. Dik bir şekilde yere oturun. Ayağınıza bir bez geçirip iki elinizle uçlarından tutarak ayak bileğinizi kendinize doğru çekin. 10’a kadar sayıp bırakın. Bu yöntemi birkaç kere tekrar edin.
Yine sırtınızı duvara yaslayarak oturun. Ayak bileğini elinizle kendinize doğru çekmeye çalışın ve bu arada 10’a kadar sayın. Başka bir yöntemde yine aynı şekilde dayanarak oturun ve ayağınızı ileri doğru gerdirerek 10’a kadar sayın. Bu yöntemi bir kaç kere tekrarlayarak ayağınızın hareket etmesini sağlayabilirsiniz.
Bu egzersizler yapılabiliyor ise yapmak için kesinlikle uğraşılmalıdır. Bu hareket kişinin canını daha çok yakıyor ise uzak durmak daha doğru olacaktır. Dayanılmaz ağrılarda ise aksatmadan doktora gidilmelidir. Bunlar dışında doktorun tavsiye ettiği egzersizler varsa eğer onlarda uygulanabilir.