Sağlık

Mide Spazmı Belirtileri

Mide Spazmı Belirtileri

Mide spazmı, mide kaslarında görülen aşırı kasılma ya da seğrilme durumudur. Karında yaşanan ve benzeri şekilde sorunlara neden olan kas krampları da mide spazmı olarak adlandırılabilir. Mide spazmı belirtileri arasında şiddetli ağrılar yer almaktadır.

Soğuk ve çiğ besinlerin yenmesi ve kafein içeren içeceklerin içilmesi mide spazmını tetikler.  Bu nedenle bu tarz yiyecek ve içeceklerden uzak durulması mide spazmını engelleyebilir. Mide spazmı belirtileri görüldüğü zaman Gastroenteroloji ya da İç Hastalıkları (Dahiliye) bölümlerine gidilmesi gerekir.

Mide Spazmı Belirtileri

Mide Spazmı Neden Olur?

Mide spazmı belirtileri görülmesinde birçok etken vardır.

  1. Yetersiz beslenme mide spazmına neden olabilir ki belirtiler görüldükten sonra önemsenmezse şiddeti gittikçe artar. Gastriti ve ülseri olan kişilerde mide spazmı sıkça görülür.
  2. Sindirim sisteminde görülen iltihaplar, mide spazmı belirtileri çıkmasında etkilidir.
  3. Alkol ve sigara ile ilaç kullanımı mideyi tahriş edebildiği için, mide spazmı belirtileri söz konusu olabilir.
  4. Mide ülseri, gastritin ilerlemesi sonucunda mide duvarında oluşan açık yaradır ve mide asidi yaralara temas ettiği an mide spazmı oluşabilir.
  5. Toksinler, sindirim sistemine kolaylıkla girebilir ve mide spazmına neden olabilir. Toksinler, kirli besinler ya da aşırı alkol ya da ilaç kullanımı sonucunda rahatlıkla vücuda giriş yapabilir.
  6. Aşırı efor yani aşırı fiziksel zorlamalar da mide kaslarını belli bir düzeyden sonra zorladığı için mide spazmı belirtileri görülebilir.
  7. Karın bölgesindeki yaralanmalar sonucunda oluşan travmalar, mide kaslarının aşırı kasılmasına neden olduğu için sonunda mide spazmı görülebilir.
BU YAZIMIZDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  2024 İlkbahar Yaz Moda Trendleri

Mide Spazmı Belirtileri

Mide spazmı belirtileri arasında en çok bilinen kramp, yanma, yırtılma ya da saplanma gibi tanımlanabilen ağrılardır. Kısa süreli olarak gelip, kaybolabilir. Bunun dışında mide spazmı belirtileri;

  • Karın gerginliği,
  • Az yenilen yemek sonrası bile şişkinlik hissedilmesi,
  • Aşırı bulantı ve bulantıya eşlik edebilen kusma,
  • İştah kaybı,
  • Kan kusma ya da dışkıda kan,
  • Karın bölgesinde aşırı hassasiyet,
  • Karın duvarında meydana gelen sorunlar sonucunda bölgeye baskı yapıldığında görülen kızarıklık ve şişme olarak belirtilebilir.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu