Dukan Diyeti Nedir?
Dukan Diyeti Nedir?
Fransız beslenme uzmanı Pierre Dukan tarafından hazırlanmış bir protein diyeti olarak bilinir. Kırk seneden fazla bir zamandır var olan dukan diyeti, aslında Dukan Diyeti kitabı sayesinde meşhur oldu. Az zamanda kilo vermeyi isteyen kişilerin en fazla başvurdukları rehber haline elen Dukan Diyeti tüm dünyada bilinirliğini arttırdı.
Pierre Dukan’a, devamlı olarak dukan diyeti yapıp yapmadığı sorulduğunda, yulaf kepeğini, sebze ve balığı sevdiğini bu yüzden istemeyerek de olsa Dukan Diyeti yaptığını ifade etti. Bazı uzmanlara göre Dukan diyeti pek de sağlıklı değil. Ancak kısa zamanda sonuç veren ve kalıcı şekilde kilo verilmesine yardımcı olan diyet olarak da gören uzmanlar var. Dukan diyetinin ilk kademesi atak evresi olarak bilinir. Burada metabolizmanın şaşırtılması hedeflenir ve çok kilolu olan bireylerin depolanan yağlarını yakabilmesi için metabolizması değiştirilir. Ayrıca bazı besinler tüketilerek hızlı başlangıç yapılmaktadır.
Atak Evresi
Atak evresinde belli başlı besinlerin tüketilmesi sağlanır. Bu besinler; yumurta, balık, tavuk, yulaf kepeği, yağsız süt, yağsız yoğurt, yağsız dana eti, hindi, sakatat.
Ne kadar kilo vermeyi istiyorsanız ona bağlı olarak 1 ile 10 gün boyunca yapmanız mümkün. Amacınız 5 kilodan az ise 1 gün, 5 kilo ise 3 gün, 5 ile 10 kilo aralığında ise 5 gün, 10 ile 20 kilo arasındaysa 10 gün atak aşamasında olmanız gerekir. Atak evresi ile vücutta bulunan su hızlı şekilde atılır, metabolizma şaşırtıldıktan sonra hızlandırılır ve diğer evreye geçilir.
Seyir Evresi
Seyir evresinde peş peşe 2 diyet uygulanır. İlk olarak protein diyeti ardından sebze diyeti yapılmaktadır. Seyir aşaması, kilo başına 1 hafta uygulanır mesela, ilk 5 gün saf protein diyeti ve 5 gün de protein ile sebze karışımı yapılır. Amaçladığınız kilo azalmaya başlayınca diyette yer alan sebzeler fazlalaşır. Diyette olan kişi bir gün atak aşamasında gıdaları tüketmeli ve diğer gün de atak aşamasına ek olan yiyecekleri tüketmesi gerekir. Bunlar; karnabahar, dolmalık biber, kuşkonmaz, ıspanak, yeşil yapraklı sebzeler, patlıcan, salatalık, enginar, domates, kereviz, kabak, şalgam, mantar, yeşil fasulye, sarımsak, soğan, pırasa, 1 porsiyon havuç ve günde 2 yemek kaşığı yulaf kepeğidir. (Yulaf kepeği zorunlu)
Bunların haricinde başka sebze ve meyveye izin yoktur. 1 yemek kaşığı yağ haricinde başka yağ da kullanılmaz.
Güçlendirme Evresi
Bu aşamada kilo vermek isteyenler, diğer evrelerde olduğu gibi her gün diledikleri kadar protein, sebze, yulaf kepeği ve su ile beraber yiyebilirler. Bu aşamada yasak olan birkaç yiyecek tüketilebilir ve atak ile seyir aşamasına ilave olarak şu yiyecekler tüketilebilir;
Günde 2 dilim tam buğday ekmeği, peynir günde 1 porsiyon, nişasta hafta 1-2 porsiyon, günde 1 porsiyon meyve, haftada 1 -2 defa kuzu eti, günde 2,5 yemek kaşığı zorunlu yulaf kepeği, protein günü hafta 1 gün sadece proteinden meydana gelen gıdalar, kutlama öğünü haftada 2 defa iştah açıcı, ana yemek, tatlı gibi.
Güçlendirme evresinin amacı diyetin ardından kilo alınmasını önlemek ve kiloyu sabit halde tutmaktır. Verilen her 1 kilo için 5 gün güçlendirme evresi yapılmalıdır. Mesela 12 kilo verildiyse güçlendirme evresi 60 gün sürmesi gerekir.
Doğru Makyaj Yapma Yöntemleri isimli yazımızı okumak için TIKLAYIN!
Kusursuz Eyeliner Nasıl Sürülür isimli yazımızı okumak için TIKLAYIN!