Sağlık

Elisa Testi Normal Değerleri Nasıl Olmalıdır?

Elisa Testi Normal Değerleri Nasıl Olmalıdır?

Vücuttaki bakteriler, virüsler, zararlı enfeksiyonlar vücudun yapısını etkileyerek kişilerin sağlığını bozabilir. Bu zararlı yapıların önlemini almak veya bu yapılardan kurtulmak için çıkarılan savunma türleri vardır. Bu savunma türleri vücuttaki bakteri ve virüs gibi antikorlarla savaşarak vücuttan atılmalarını sağlar.

Savunma türlerinin uygulanabilmesi için de gerekli testlerin yapılması ve bu testler doğrultusunda önlemler alınması gerekir. Bu testlerden olan elisa testinin de değerlerinin kan değerleriyle birbirine yakın olması gerekir. Farklı olan değerler vücudun zarar gördüğünü gösterebilir. Testin pozitif veya negatif çıkması sağlık hakkında ciddi bilgiler verir.

AIDS ne zaman belli olur hakkındaki yazı için tıklayın.

Elisa Testi Normal Değerleri Nasıl Olmalıdır?

Elisa Testi Nedir?

Elisa testi, vücutta yer alan bazı virüslerin, bakterilerin tespit edilmesi ve tespite göre bir savunma süreci başlatılmasını sağlayan bir laboratuvar tekniğidir. Elisa testi kan içerisinde bulunan yabancı bakteri ve virüsleri tespit eder.

Bu test 1920’li yıllarda Amerika gibi gelişmiş ülkedeler de yapılan araştırmalar sayesinde ortaya çıkarılmış ve zamanla geliştirilmiştir. Geliştirilmesi sırasında birkaç farklı teknik denenmiş fakat bu teknikler testlerin sonuçlarında farklılıklar ortaya çıkmıştır. Farklı sonuçlar testin uygulanma aşamalarının değişmesine sebep olduğu için yalnızca bir teknik seçilmiş ve bu teknik uygulanmaya başlamıştır.

Elisa Testi Neden Yapılır?

Elisa testinin yapılmasının sebebi insanların bünyelerine giren tüm kötü huylu yapıların tespitinin yapılmasıdır. Test sonucuna göre birçok unsur belirlenebilir ve testin yapısına göre insanlar için alınması gereken önlemler alınır. Uzman doktorların yöneltmesiyle laboratuvarlarda yapılan bu testin yapılmasındaki en büyük sebep, hastalığın, bakterinin, hijyen oranının belirlenmesine yardımcı olmaktır.

Doktorlar herhangi bir sorun gördüğünde bu testin yapılmasını isteyerek, bir sonuca varabilir ve bu şekilde kişiler için gerekli tedavi yöntemleri uygulanabilir. Testin yapılmasının bir başka sebebi ise bulaşıcı hastalıkların bünyeye bulaşma ihtimali olması ve bu hastalıkların kısa süre içerisinde tespitinin sağlanabilmesidir. Bu amaçla yapılan elisa testi, çoğu zaman doğru bulguları sağlayarak hem uzmanlara hem de kişilere yardımcı olan bir testtir.

BU YAZIMIZDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kalçadan Yapılan Yanlış İğne Belirtileri

Elisa Testi Normal Değerleri Nasıl Olmalıdır?

Elisa Testi Nasıl Yapılır?

Elisa testinin yapılış şekli oldukça basittir fakat yapılırken çok dikkatli davranmak gerekir. Testin yapılabilmesi için hasta olduğu şüphelenilen kişinin dirseklerinin iç kısmından veya ellerinin dış yüzeyinden kan alınır. Kişinin bu bölgelerinden alınan kanlar laboratuvara götürülür ve test ne için yapılmışsa ona göre farklı tekniklerle test yapılır.

Testin yapılış amacına göre çeşitli teknikler bulunmaktadır ve bu teknikler farklı şekillerde uygulanır. Önceden bulunan enzimler alınan kan üzerine damlatılarak kanın üzerindeki etkisi gözlemlenir ve buna göre belirtiler ayrıştırılır. Öğrenilmek istenen problemin enzimi kana damlatıldığında kanın renginde değişiklikler olursa şüphelenilen durumun doğru olduğu anlaşılır. Kan testinin yanında bazen idrar testi ile de elisa testini yapmak mümkündür. Fakat idrar ile yapılan testin doğru çıkma olasılığı kan testin göre daha düşüktür. Elisa testinin birkaç farklı çeşidi vardır ve bu testler kanda oluşan renge ve desene göre çözülür.

Elisa Testi Fiyatı Nedir?

Elisa testini yaptırmak oldukça maliyetli bir durumdur. Testin yapılış aşamasında birçok madde kullanıldığı için bu maddelerin temin edilebilmesi 800 TL civarında bir maliyetle sonuçlanır. Testi yaptırmak isteyen kişiler öncelikleri yaptıracakları hastane ile iletişime geçerek bir gün ayarlamalı ve bu gün geldiğinde hastaneye giderek istenilenin şeyleri yapmalı ve testi tamamlamalıdır. Ardından hastanenin laboratuvarına götürülen kan veya idrarlar incelenmeye alınır ve sonuçları kişilere aktarılır.

Yeni yıl için belirlenmiş fiyat 800 TL iken bu fiyatın düşürülmesi bekleniyor. Kişilerin testi yaptırmak için ödedikleri bu ücret oldukça fazla görülüyor. Bununla beraber bu miktarı ödemeyecek olan kişiler bir özel hastane yerine bulundukları bölgelerdeki devlete ait hastanelere gidebilir ve burada da aynı şekilde test yaptırabilirler. Bu şekilde de elisa testi yaptırılabilir ve sonuçları öğrenilebilir. Sonuca göre de bir sağlık yolu belirlenir ve uygulanır.

BU YAZIMIZDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Erkek Çocuk Annesi Olmak

Elisa Testi Sonucu Kaç Günde Çıkar?

Elisa testi yapıldıktan sonra kısa bir süre içerisinde kişilere ulaştırılır. Testin 2 veya 3 gün içerisinde çıkması mümkündür fakat bazı istisnai durumlarda bu süre 1 hafta 10 güne kadar uzayabilir. Hastanenin yapısına ve işleyiş biçimine göre test sonucun çıkma süresi değişiklik gösterecektir.

Özel kurum hastanelerinde yaptırılan elisa testinin sonuçları normal bir hastanede yapılan test sonuçlarına göre daha kısa sürede çıkarılır ve kişilere ulaştırılır. Testin sonucun çıkması için aylarca beklemeye gerek yoktur. Kişiler test sonuçlarını hem internetten hem hastane çalışanlarından öğrenebilirler. Bunun yanında telefon açarak da testin sonuçlarının çıkıp çıkmadığını öğrenmek oldukça basittir.

Elisa Testi Normal Değerleri Nasıl Olmalıdır?

Elisa Testi Neden İstenir?

Elisa testi bazı şüphelerin doğru çıkıp çıkmayacağını belirlemek için istenir. Birtakım belirtiler sonucu kişiler kendilerinde bazı rahatsızlıklar olduğunu düşünebilir ve doktora başvurabilir. Doktorlar da bu belirtilerden şüphelenir ve bazı bakterilerin vücuda işlediğini düşünürse testin yapılmasına karar verir. Kısacası testin istenmesinin sebebi vücuda zarar veren sağlıksız bakterilerin olup olmadığını anlayabilmektir. Test sonucuna göre kişilere bir tedavi yöntemi seçilerek uygulanır.

Elisa Testinin Pozitif Çıkması Ne Anlama Gelir?

Elisa testinde pozitif ve negatif olarak iki sonuç bulunur. Testin pozitif çıkması, testin yapılış amacıyla bağlantılı olarak bir anlam ifade eder. Pozitif çıkan elisa testi şüphelenilen rahatsızlığın kişide mevcut olduğu anlamına gelir. Yani kişinin veya doktorun şüphelendiği herhangi bir virüs veya sağlık problemi kişinin vücudunda bulunmaktadır. Bu aşamadan sonra kişiye doktor tedavi süreci başlatır.

Tedavi süreci, kişilerin neden rahatsız olduğuna göre değişir ve iyileşme süreci de buna bağlı olarak uzar veya kısalır. Bunun için kişilerin yapması gereken erken teşhis için şüphelenilen günden itibaren kısa süre içerisinde doktora gitmek ve süreci başlatmaktır. Yanlış beslenme veya yanlış hareket etme virüsün vücuda yayılma süresini kısaltacağı için bu konulara da dikkat etmek gerekecektir.

BU YAZIMIZDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Göğüs Büyütme Yöntemleri

Elisa Testiyle Öğrenilebilecek Hastalıklar

1) Alerjik hastalıkların teşhisi

2) Gebelik

3) HIV virüsü

4) Kötücül olarak adlandırılan anemi hastalığı

5) Hepatit hastalığı

6) Suçiçeği

7) Rotavirüsü olarak adlandırılan bir virüs çeşidi

8) Karsinoma

Elisa Testinin Özellikleri Nelerdir?

Elisa testinin belirlenmiş olan birçok özelliği bulunur ve bu özellikler duruma göre değişebilir. Bu özellikler;

1) Elisa testinin diğer testlere oranla sonucu daha net çıkardığı bilinir.

2) Daha çok negatif çıkan sonuçların kesin olduğu, pozitiflerin ise birkaç kez daha tekrarlanabileceği doğrudur.

3) Elisa testi yapılan kişilerde herhangi bir yan etki görülmez çünkü bu testte hiçbir radyasyon unsuru mevcut değildir.

4) Elisa testi korunmadan girilen bir ilişkiden sonra yaklaşık 3 ay içerisinde yaptırılmalıdır.

5) Testin yaptırılması için ufak şüpheler yeterli olacaktır. Bir güzellik salonu, ortak kullanım alanı gibi yerlerden bile bu hastalığın bulaşabilmesi mümkün olduğu için testin yapılması daha doğru olacaktır.

Testin bu özellikleri sayesinde kişilere daha çabuk yardım edilebilir ve testin sonucuna göre önlemlere başvurulur.

Elisa Testi Birkaç Kez Yapılabilir mi?

Elisa testinin pozitif çıkması, kesin bir sonuç olmayabilir bu sebeple kişiler bu testi birkaç kez yaptırarak sonucu garantileyebilir. Testin zararlı olmaması da birden fazla yaptırılabilmesi için bir avantajdır. Negatif çıkan testlerin doğruluğu kesin derecesinde yüksek olurken pozitifliği daha az doğruluk payı içerebilir. Test birden fazla yaptırılabilir ve sonuçlar karşılaştırılabilir. Bu duruma doktorlar ve hastalar karar verebilir ve uygulayabilir.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu