Bebeklerde Kulak Temizliği Nasıl Olur?
Bebeklerde Kulak Temizliği Nasıl Olur?
Bebeklerde kulak temizliği, tıpkı bebeklerin cildi gibi hassas ve naif şekilde yapılmalıdır. Kir birikmesi nedeniyle kulak içlerinde sorunların oluşmaması ve işitme sağlığının ideal şekilde devam ettirilmesi için özenli şekilde temizliği yapılmalıdır.
Kulak tıkanıklarına ve tıkanıklarda işitme sorunlarına neden olabilmektedir. Bebek ve çocuklarda kulak temizliğinin düzenli şekilde yapılması önem taşır.
Bebeklerde Kulak Temizliği
Bebeklerde kulak temizliği, banyo sonrasında ıslak ve nemli bırakılmamasıyla sağlanabilir. Banyo sonrası kulak içlerinde kalan ıslaklık, mantara neden olabilir. Sadece kulak içi değil, kepçe kısmının ve tüm kıvrımlarında hassas ve yumuşak şekilde temizlenmesi, iyice kurulanması gereklidir.
Bebeklerin kulak içlerinde senkresyon adı verilen bir yapı bulunur. Bu yapı, yıkama sırasında kulak içine su kaçmasını önler. Kulağın iç kısmında bulunan ve kayganlaştırıcı özelliği bulunan yapı, suyun dışarı çıkmasına olanak sağlar.
Bebeklerin kulak içinde görülen sarımsı akıntılar, kulak kirinden ziyade kulağın salgıladığı doğal bir yapıdır. Bebeklerin kulak ve kulak içi hassas olduğu için zarar vermeden temizlenmesi gereklidir. Dış kısımları güzelce temizlenmeli ve iç kısımlarına fazla girilmemelidir.
Bebeklerde Kulak Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?
Bebeklerde kulak temizliği, bebeklere özel kulak çubukları ile yapılmalıdır. Yetişkinlerin kulak çubuklarına nazaran daha kalın şekilde üretilen ve kulak içine girmesi önlenen pamuklu çubuklar, ideal temizlik sağlar. Kulağın dış kısımlarının iyice temizlenmesi ve kurulanması yeterlidir. Bebeklerde kulak temizlerken;
– Ilık su kullanılmalıdır
– Temiz bir bez veya pamuk ile temizlenmelidir
– Bezdeki su iyice sıkılmalı ve ıslak bırakılmamalıdır
– Bebeğin rahat ve sakin olması önemlidir
– Öncelikle arka kısımlarını ve kıvrımlarını temizleyin
– Diplere girmeden hassas şekilde temizleyin
– Her silmede bezi yıkayın ve sıkın
– Nemli kalmaması için pamuk ile kurulayın ve sonra diğer kulağını temizleyin
Bebeklerde Kulak Temizlerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bebeklerde kulak temizliği yapılırken, bebeğin huzursuz olmaması önemlidir. Kucağınıza oturtarak ani hareketler yapmaması ve rahat olması önemlidir. Şayet temizlerken aşırı kir birikmesi var ise hekim kontrolü sağlanmalıdır. Bebekler, kulakların oluşan bir rahatsızlığı belirtiyor ise kulaklarını çekiştiriyor ise doktora başvurulmalıdır. Herhangi bir enfeksiyon riskine karşı kontrol sağlanmalıdır.
Özellikle iç kısımlara ve iç kanala herhangi bir madde sokulmaması, kulak çubukları ile temizlenmemesi gereklidir. Kulak temizlemek için kesinlikle ilaç veya benzeri ürünler kullanılmamalıdır.