Hemoroid için Hangi Doktora Gidilir?
Hemoroid İçin Hangi Doktora Gidilir?
Hemoroid, günümüzde birçok kişinin sağlık sorunları arasında yer alıyor. Araştırmalar gösteriyor ki beslenmenin bozulmasıyla birlikte hemoroid gibi anal kanalın üst kısmındaki oluşan damar yumaklarına dönüşerek kişilere sıkıntı çıkartabiliyor. Birçok kişi bu durumdan utanarak muayene olmayı reddederek yıllarca bu sorunla baş etmeye çalışıyor. Oysaki hastalıkların çözümleri uzman bir doktora ulaştığınızda son derece basit şekilde bulunabiliyor. Çünkü çözüm üretilmedikçe ilerleyen bir problem olduğu herkes tarafından bilinir.
Hemoroid için gidilmesi gereken bölüm Proktoloji yani Hemoroid ve Anorektal hastalıklar ünitesidir. Bu bölümün baktığı rahatsızlıklar arasında kalın bağırsak, rektum ve anal bölge hastalıkları yer alıyor. Bu bölgelerin hassas oluşu tedavi ve tanısında zorluklar yaşatır. İşinde uzman bir doktorla çalışılması uygun olacaktır.
Yürüyüş ayakkabısının önemi hakkında bilgi almak için tıklayın.
Hemoroid Nedir?
Halk arasında basur veya mayasıl olarak bilinen hemoroid, anal kanal çevresinde oluşan damar yumakları şeklindedir. Beslenme bozukluğu, su tüketiminin yetersizliği gibi sebeplerden dolayı iç kısımda yer alan toplar damarlar giderek genişler ve iç kısımda veya dış kısımda geniş yerler kaplar bu damar topluluğu hemoroid olarak tanımlanır.
Hemoroid Nasıl Anlaşılır?
Tuvalete gittiğinizde zorlanma, çevresinde oluşan kanamalar, düzensiz dışkı çıkartma, makatta ıslaklık hissi, şişlik veya makatta aşırı derecede kaşıntı varsa hemoroid olabilirsiniz. Dışkıyı atma sırasında ağrı veya yanma gibi can acıtıcı durumlar da hemoroidin anlaşılması için birer yöntemdir.
Hemoroid Belirtileri Nelerdir?
Hemoroid iki şekilde oluşan bir rahatsızlıktır. İç kısımda ve dış kısımda oluşur. Bu nedenle içte ve dışta oluşan belirtilerde birbirinden farklıdır. İlk olarak makatta oluşan dışkı çıkartma esnasında oluşan kanamalardır. Yalnız bu kanamalar anüs kanamalarıyla karıştırılmamalıdır. Anüs kanamaları çoğu zaman bağırsak kanserinin habercisi olabilir. Bu nedenle makattan oluşup oluşmadığına dikkat edilmeli. Bir haftayı aşkın bir sürede kanama hissederseniz mutlaka doktora başvurmalısınız. Diğer bir iç hemoroid sebebi anüs içinde meme oluşumu yani toplar damar genişlemesidir. İlk aşamada dışkınızı yaparken sizi ağrılı haliyle zorlar daha sonra kanamalar seviyesi uzadıkça da dışarı doğru meme oluşumu başlar.
Hatta son evresi üçüncü kısma geldiğinde anüsle birleşmiş bir görüntüye sahip olur ve siz tuvaletinizi yaptıktan sonra kendiliğinden içine çekilir. Bazen tedavi süresini erteledikçe parmakla sokulacak seviyeye dahi gelecektir. Bu nedenle bir haftadan uzun kabızlıkta ve ağrılı dışkılanma sürecinizde doktora başvurmalısınız. Son evreye yani dördüncü evreye gelindiğinde anüs dışında bir şişlik ve meme görüntüsü sürekli olarak kalıcı hale gelecektir. Kişiler bitkisel çözümler arasa da kalıcı çözümlere ulaşamamaktadır.
Hastalığınız son aşamaya gelene kadar beklemek yerine ilk bir hafta içerisinde doktora başvurmanız ilerde kansere çevirmesini önleyecektir. Hastalığın derecesi arttıkça ağrısı ve verdiği rahatsızlık da o derece artış gösteriyor.
Tromboze basur yani basur boğulması olduğunda toplar damarların dışa çıkması ve oluşan meme parçacıkların makat kasları arasında sıkışması durumudur. Bu da gerçekleştiğinde ağrılar dayanılmaz hale gelir ve neredeyse kişi oturamaz hale gelir. Bu durumu hafifletmek amacıyla sıcak su içerisine biraz kaya tuzu ve sirke konularak birer saat aralıklarla oturarak rahatlama sağlanır. Hemoroidle birlikte oluşan meme parçacıkları kaşıntı da oluşturur.
Her kaşıntı hemoroid belirtisi olmasa da meme oluşmuşsa kıyafetlerin sürtünmesi ile birlikte şiddetli kaşıntıya sebebiyet verir. Kaşıntıyı önlemek için bol ve pamuklu iç çamaşırı kullanmak en iyisi olacaktır. Son olarak iç basur belirtisi ıslaklık. Islaklık hissi sanki bir akıntı varmışçasına kötü koku ve çamaşırda lekeye yol açacaktır. Bu durum bazen de dışkı yapma sırasında zorlamadan kaynaklanan damar çatlamasına da sebep olacaktır.
Dış hemoroid belirtisi olarak da anüs etrafında şişlik oluşmasıdır. Bu şişlik kişinin kabız olmasıyla doğru orantılıdır. Kabızlık yüzünden ıkınma sonucunda toplar damarların dışa çıkmasıyla oluşur. Bu şişlikler bazen mercimek tanesinde bazen de ceviz büyüklüğüne kadar ulaşabilmektedir.
Hemoroid Çeşitleri Nelerdir?
İç ve dış hemoroid olmak üzere ikiye ayrılır. İç hemoroid, makatın içinde oluşurken dış hemoroid makatın dış çevresinde oluşur. Dış hemoroid oluşumu anüs çevresinde gelişen ince derili tabakadır ve meme oluşumuna sebep olur. Eğer bu dışa çıkan damarlarda pıhtı oluşumu da gerçekleşirse bu durum kişi için oldukça ağrıya sebep olacaktır. Ayrıca kabızlık sonucu zorlamalarda yırtılma gibi bir durum oluşur ve kanamalar meydana gelebilir. İç hemoroid de durum biraz daha farklıdır. Anüs içerisinde meydana gelen ve ağrısız kanamalar en önemli özelliğidir. Dışkı yapma sırasında hastanın eline sertlikler gelebilir. Yalnız hastalık seviyesi ilerlemişse bu durum elle içeri itilmeye kadar ilerleyebilir.
Hemoroid Tedavisi
Hemoroid tedavisi kişiye ve hastalık derecesine göre değişkenlik gösterir. Ameliyat, doğal tedavi yöntemleri, şifalı otlarla tedavi ve ameliyatsız hemoroid tedavisi yapılabilir. Doğal tedavi yöntemleri arasında makat bölgesine konulacak sülükler, sıcak suya oturma terapileri, sıcak uygulama yani tuğla kullanılarak ağrıyı hafifletme gibi yöntemler yer alıyor. Patlıcan sapı, civan perçemi, acı badem ezmesi, süs biberi gibi şifalı otların kaynatılarak günlük tüketimi sağlanır.
Bağırsakların çalışma sistemi düzenlendiğinde ağrınız da hafifleyecektir. Sorunu tamamen ortadan kaldırmak amacıyla ameliyat olmayı tercih edebilirsiniz. Öncesinde lavman verilerek bağırsaklar tamamen boşaltılarak lokal anestezi uygulanır. Hasta uygun pozisyona getirilerek klasik cerrahi yöntem olan memelerin kesilmesiyle sorun ortadan kaldırılır. Birkaç gün sıvı yiyecekler tüketmeniz dışkıyı kolaylıkla yapmanızı sağlayacaktır. Bir diğer ameliyat yöntemi de longo ismi verilen bağırsağın son kısmının bir aletle kesilmesi işlemidir. Bu da sorunlu bölgeden kurtulmanızı ve basuru ortadan kaldırmanızı sağlayacaktır. Basura bağlı damarın bağlanması yöntemiyle lazer ışınıyla memelerin yakılarak kesilip çıkartılması işlemidir. Tüm bu tedavi yöntemleri arasından kendinize uygun olanı seçerek tedaviye başlamanız ilerideki oluşabilecek sıkıntılardan kurtulmanızı sağlar.
Aynı zamanda bol su tüketimi ve diyet yapılmasıyla birlikte bol lifli gıda tüketimi hemoroidin tedavisinde son derece etkilidir. O bölgeye uygulanan lokal kremler ve pomatlar da tedavinin başlıca yardımcı unsurlarıdır. Cerrahi müdahaleler arasında bant ligasyon ve skleroterapi uygulamaları da yer alıyor.
Hemoroid’den Nasıl Korunulur?
Hemoroidin bir bağırsak ve beslenme, sindirim sorunu olduğu biliniyor. Bu sebeple sindirim sistemi ve beslenmenin düzenli çalışabilmesi için gerekli besinlerin tüketilebilmesi gerekir. Günlük yaşantınız içerisinde bol su tüketimini alışkanlık haline getirmeniz gerekir.
Kabızlık oluşturan market ürünlerinden ve fast food beslenme şeklinden uzak durarak klasik ev yemeklerinden tüketmenizi tavsiye ederiz. Özellikle öğrenciyken farklı şehirlerde kalınması ve yemeklerin kuru olmasından kaynaklanan bir sıkıntı olması kabızlığa yol açıyor. Bu dönemde ev yemeklerine yönelmeniz sizler için faydalı olacaktır. Ayrıca bağırsak florasının düzenli çalışmasına yardımcı olacak besinlerin tüketilmesi, spor yapılması kişinin hemoroidden korunmasını sağlayacaktır.
Hemoroid İçin Hangi Doktora Gidilir?
Günümüz beslenme alışkanlıklarının karışık ve çok almasından kaynaklanan bir hastalık olan ve hızla ilerleme kaydeden hemoroid halk arasında bilinen ismiyle basur toplar damarların dışarıya çıkmasıyla yumakların oluşmasına sebep olur. Birçok kişi bu hastalıktan kurtulmak isterken hangi doktora gideceğini bilmez veya utandığı için doktora gitmek istemez. Ancak hemoroid için proktoloji bölümü doktorlarından birini seçerek hastalığınızı ilk evrede ortadan kaldırarak sorundan tamamen kurtulabilirsiniz.