Dengeli Hamilelik Beslenmesi
Dengeli Hamilelik Beslenmesi
Gebelik oluşumundan itibaren 12. gebelik haftasına kadar vücuttaki hormon değişiminden dolayı anne adaylarında sabah ya da günün herhangi saatinde bulantı, kusma, kokulara fazlasıyla hassasiyet gibi değişiklikler görülebilir. 12. haftadan sonra hormonlar dengelendiği için bu şekilde olan şikayetler azalır ya da tamamıyla düzelir.
Hamileliğin ilk 3 ayında, bebeğin gelişmesini etkileyen en önemli unsur sağlıklı kromozomal yapıya sahip olmasıdır. Bundan dolayı, ilk 3 aylık hamilelik sürecinde anne adayının beslenme şekli bebeğin gelişimini fazla etkilemez. Ama yine de hamilelik başlangıcından itibaren alkol, sigara vb. bebeği etkileyecek ürünlerin kullanılması tavsiye edilmez.
1-) Hamilelikte İlk 3 Ay Sık Ama Az Beslenin
Anne adayı ilk 3 aylık süreçte sık sık ama az miktarda beslenmelidir. Eğer fazlasıyla mide bulantınız var ise genellikle tuzlu kraker, beyaz leblebi, az yağlı, kokusuz yiyecekler tercih edebilirsiniz. Anne adayı bu dönemlerde istediği her şeyi yiyebilir, ancak daha fazla yemesi için zorlanmamalıdır. Yazımızın başlarında söylediğimiz gibi bebek ilk 3 aylık süreçte annenin beslenme şeklinden olumsuz olarak etkilenmez. Anne adayı; süt, yumurta, et ürünleri ve balık tüketebilir. Ancak balığın kokusundan rahatsız olursa tüketmeyebilir ve kesinlikle yenmesi için zorlanmamalıdır. Katkı maddesi içeren gıdalar, hazır meyve suyu, asitli içecekler ve salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş gıdalar tüketmekten kaçınmalıdır. Özetle anne adayı ilk 3 ayda canının istediği her şeyi tüketmeli, onun dışında faydalı olabileceğini düşünerek canının istemediği gıdaları tüketmek için kendini zorlamamalıdır.
2-) 3. Aydan Sonra Beslenme Ciddi Bir Dikkat İster
Hamileliğin 3. ayından sonra hormonlar dengelendiği için, anne adayı hem fizik olarak hem de psikolojik olarak rahatlayacaktır. 3. aydan, 9. aya kadar devam eden hamilelik sürecinde beslenme hem bebek hem de anne için çok önemlidir ve ilk 3 ayın tam tersine çok sıkı bir dikkatli ve dengeli beslenme gerektirir. Haftada en az üç gün yumurta tüketilmesi ve haftada en az iki öğün kırmızı et tüketilmesi önerilir.
3-) Haftada Bir Öğün Balığı Sofranızdan Eksik Etmeyin
Balık bebek gelişimi için oldukça faydalıdır. Fakat midye, istiridye, kılıç balığı gibi yüksek oranda civa içeren balık türleri tüketilmemelidir. Ayrıca suşi gibi çiğ balık içeren yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Günde en az 2 litre su içmeye özen gösterilmelidir. Onun haricinde sıvı tüketiminizi açık çay, süt, ayran, çorba gibi besinlerden de karşılayabilirsiniz.
4-) Gebelikte Sigara ve Alkole Kesinlikle Hayır
Hamilelikte 3. aydan itibaren bu beslenme şekline uyulması hem anne adayının sağlıklı bir hamilelik geçirmesi, hem de sağlıklı bebek gelişimi için son derece önemlidir. Bu nedenle hamilelikte sigara ve alkolden kesinlikle uzak durmak gerekir.