Diyetisyen Hangi Bölüme Giriyor? Diyetisyen Nedir?
Diyetisyen Hangi Bölüme Giriyor? Diyetisyen Nedir?
Sağlıklı beslenme listesi hazırlayan ve insanları sağlıklı beslenme konusunda bilgilendiren bir sağlık çalışanıdır. Diyetisyen, insanların yaş ve cinsiyetine göre onlara haftalık beslenme programı hazırlayarak onların yanlış alışkanlıklarının ortadan kalkmasına yardımcı olmak için çalışır. Hastalıklara göre ayrı bir beslenme listesi hazırlar. Toplum ve insanı bilinçlendirmek için konferanslar düzenler. Ayrıca diyetisyenler, pişirilen gıdalar üzerindeki değişiklikleri de inceler ve rapor hazırlar. Ülkenin temel beslenme alışkanlığının ortaya çıkmasına yardımcı olmaya çalışır. Ekonomik beslenme konusunda da bilgi verir.
AIDS hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
Neden Diyetisyene İhtiyaç Duyarız?
İnsanlar diyetisyene genelde sağlık durumları bozulduğunda ya da kendilerini fazla kilolu hissettiklerinde gitmektedirler. Aslında insanların sağlıklı bir yaşan ve sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinmesi için ve sağlıkları hakkında birçok bilgi sahibi olmak amacıyla da diyetisyene gitmeleri gerekmektedir.
Diyetisyenler zayıflama amacıyla kendilerine gelen hastalara hızlı bir beslenme programı değil yavaş yavaş ve dengeli bir zayıflama programı hazırlarlar. Çünkü hızlı bir şekilde kilolarından kurtulduktan sonra eski yeme alışkanlığına dönen insanlar verdikleri kiloları aynen geri almaktadırlar.
Diyetisyene Gitmenin Avantajları
Diyetisyen insanlara doğru bildiği yanlışları göstererek sağlıklı bir beslenme programı hazırlayarak onların sağlıklı ve de dengeli bir biçimde zayıflamasını sağlayacaktır. Kilo sayesinde ortaya çıkan rahatsızlıklardan verdiğiniz kilolar sayesinde kurtulmanız mümkün olacaktır. Metabolizma rahatsızlığı gibi sorunlar uygun diyetle düzeltilebilmektedir.
Diyetisyen kilonuza göre uygun spor vs. önererek verilen kiloların kalıcı olmasını sağlamaya çalışır. Kilo vermeniz konusunda da eğer bir risk varsa ona göre sizi bilgilendirir ve önlem almanızı sağlar. Uzman bir diyetisyene gitmeden yanlış kilo vermeniz durumunda daha ciddi bir sağlık sorunu ile karşılaşabilirsiniz hatta bu sorun sizin hayatınızı kaybetmenize bile sebep olabilir.
Diyetisyen Nasıl Olunur?
Diyetisyen olmak için gerekli eğitimin alınması gerekmektedir. Diyetisyen olmak için Fakültelerin Beslenme ve Diyetetik Bölümü veya Meslek Yüksek Okulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunu olmak gerekmektedir. Bu bölümlerden mezun olduktan sonra diyetisyenlik yapmak mümkündür. Ayrıca yüksek lisans ile başarı ve iş edinme açısından daha fazla avantaj sağlanabilmektedir.
Diyetisyen olmak isteyen bir öğrenci eğer lisede sayısal bölümü tercih etti ise üniversitede istediği bölümü kazanma şansı daha yüksektir. İyi bir diyetisyen olmak için ise sadece okul bitirmek yeterli olmayacaktır. Aynı zamanda hastaların derdini ve psikolojisini anlayabilen ve hastalara yardın etmeyi gerçekten isteyen bir çalışan olması gerekmektedir. Alanında gerçekten başarılı olması ve ekip çalışmasına da yatkın olması gerekmektedir.
Diyetisyen Ücretleri
Diyetisyenlerin aldıkları maaşlar çalıştığı kuruma ve yere göre farklılık göstermektedir. En az asgari ücret olurken on bine kadar çıkabilmektedir. Yeni mezunlar için çalışma ücretleri düşük olurken deneyime ve başarıya göre bu ücretler artmaktadır. Diyetisyenler, devlet hastanelerinde görev yapabileceği gibi özel hastanelerde, kliniklerde, üniversite hastanelerinde, toplum sağlığı merkezlerinde, belediyelerde, okullarda, yaşlı bakım evlerinde, fabrikalarda, yurtlarda, ilaç firmalarında, üniversitelerde ve spor kulüplerinde çalışabilmektedirler.
Diyetisyen Hangi Bölüme Girer?
Hastaların öncelikle dahiliye bölümünden randevu alması gerekmektedir. Dahiliye uzmanı tarafından rahatsızlıkları bulmak için yapılan testler vs. sonucunda eğer doktor diyetisyene gitmelerin veya kilo vermekte profesyonel bir yardım almalarını uygun görürse hastayı diyetisyene sevk edecektir. Bunun üzerine hasta diyetisyene gidecek ve sağlığına uygun bir diyetle kilo vermesi ve doğal olarak da sağlığına kavuşması sağlanacaktır. Ancak başarılı bir tedavi için hastaların bu beslenme programına aynen uyması gerekmektedir. Özel hastane tercih eden hastaların ise diyetisyene direkt olarak randevu alması mümkündür.