Sağlık

Saldırganlık ve Çeşitleri

Saldırganlık ve Çeşitleri

Saldırganlık, insanların ruh hallerine bağlı olarak ortaya çıkabilen ve çevresindeki insanlara zarar vermesiyle sonuçlanan bir kişilik bozukluğu olarak değerlendirilir. Niyetli olarak bir başka kişiye zarar vermek olarak da tanımlanan saldırganlık halinin çeşitleri vardır. Saldırganlık; fiziksel, sözel ve psikolojik yönden gerçekleşebilir. Bu saldırganlık çeşitleri arasında özellikle fiziksel saldırganlık, en tehlikeli olabilecek saldırganlık türüdür.

Saldırganlık ve Çeşitleri

Araçsal Saldırganlık

Araçsal saldırganlık; kişinin direkt olarak ilişki kurduğu kişiye yönelik zarar vermediği bir saldırganlık türüdür. Bu tarz saldırganlık durumlarında, bir kişiyi araç olarak görerek bir başka kişiye zarar vermek vardır. Yani saldırganlık eğilimi gösteren kişi, araç olarak gördüğü kişiye fiziksel olarak bir zarar vermez. Ancak burada araç olarak görülen kişiye ruhsal yönden bir saldırı yapılmış olur.

BU YAZIMIZDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Argan Yağı Zararları Var mı?

Düşmanca Saldırganlık

Bu saldırganlık türü, en ciddi seviyelere kadar ulaşabilen saldırganlık türüdür. Temelinde nefret, kin ve öfke yatar. Burada kişi, araya hiçbir şekilde başka bir kişiyi sokmadan direkt olarak fiziksel bir saldırganlık eğilimi gösterir. Düşmanca saldırganlıklarda kişinin ruh haline bağlı olarak ortaya ciddi seviyelerde yaralanma vakaları çıkabiliyor.

Saldırganlık ve Çeşitleri

Özgeci Saldırganlık

Özgeci saldırganlık; en hoş karşılanabilecek saldırganlık türüdür. Burada kişi, olumlu bir amaç doğrultusunda mecburiyetten dolayı birine zarar vermek zorunda kalır. Bu tarz saldırganlıkların en büyük örneği; polislerin birilerini kurtarmak amacıyla bir suçluya saldırması ve onu etkisiz hale getirmesidir. Aynı zamanda herhangi bir vatandaşın, zor durumda olan bir kişiyi kurtarmak için yaptığı saldırganlık türü de özgeci saldırganlık olarak adlandırılır. Bu nedenle özgeci saldırganlıklar genel olarak hoş karşılanabilen ve kişilerin kasti olarak gerçekleştirmediği saldırganlık türüdür.

BU YAZIMIZDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Balık Yağının Yararları

İlişkisel Saldırganlık

İlişkisel saldırganlıkta bireyler birbirine fiziksel müdahale etmeden, ruhsal olarak zarar verir. Birbiriyle dost ya da sevgili olan kişilerin, kötü sözlerle karşısındakine saldırması ilişkisel saldırganlık örneğidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu