Sağlık

Göbek Düşmesi için Hangi Doktora Gidilir?

Göbek Düşmesi için Hangi Doktora Gidilir?

Göbek düşmesi, oldukça sık rastlanan, kişiye fiziksel ve psikolojik olarak sıkıntılar yaşatan, ciddi bir rahatsızlıktır. Yaygın görülmesine rağmen, çoğu kişi bu rahatsızlık konusunda bilinçli değildir. Halk arasında, göbek kayması, göbek kaçması ve göbek kalkması olarak ta adlandırılan göbek düşmesi rahatsızlığı, uzmanlarca ciddi olarak görülmekte ve tedavi gerektirmektedir.

Hastalık en çok 20’li yaşlardan sonra görülse de, 7’den 70’e herkes bu hastalığa yakalanabilmektedir. Göbek düşmesinin pek çok nedeni ve belirtisi vardır. Uzmanların yapacağı tetkikler ile teşhis konulabilen ve uzmanların tavsiye edeceği yöntemlerle tedavisi mümkün olan göbek düşmesinin belirtileri arasında, şiddetli karın ağrısıyla birlikte mide bulantısı görülmektedir.

Dik durmakta zorlanma, yüksek ateş gibi belirtiler de çok sık olmamakla birlikte, görülebilmektedir. Göbekte kitleler oluşması ve kişinin nefes darlığı yaşaması, hastalığın ciddi boyutta olduğunun belirtisidir. Hastalığın ileri boyutları, ameliyat gerektirebilmektedir. Hastalıktan şüphe duyuluyorsa, yapılması gereken ilk iş bir uzmana başvurmaktır. Peki, bu yaygın görülen ve ciddi sonuçlara yol açabilen hastalığın nedenleri nedir? Nasıl bir tedavi yöntemi izlenmelidir? İşte cevapları:

Eriğin faydaları hakkında bilgi almak için tıklayın.

Göbek Düşmesi için Hangi Doktora Gidilir?

Göbek Düşmesi Nedir?

Göbek düşmesi, göbeğin, bulunduğu yerden vücudun farklı bir yerine kayarak yer değiştirmesidir. Göbek düşmesi vakalarında, göbek aşağı ve yukarı hareket edebildiği gibi, sağa ve sola doğruda kayabilmektedir. Hastalık, karın içindeki basıncın artmasından ve karın kaslarının şiddetli olarak kasılmasından ötürü meydana gelmektedir.

Göbek düşmesi, dayanılmaz ağrılara, şiddetli mide bulantısına ve halsizliğe sebep olabilmektedir. Birçok kişi tarafından hafife alınsa da bu rahatsızlık, ciddi boyutlara ulaşabilmektedir ve mutlaka bir uzman tarafından tanı konularak tedavi edilmesi gerekmektedir. Kadınlarda görülme sıklığı daha fazla olan bu rahatsızlık, özellikle 20’li yaşlardan sonra kendini gösterse de, her yaştan insanda görülebilmektedir. Gebelerde de sıkça rastlanılan göbek düşmesi, kesinlikle hafife alınmaması gereken bir rahatsızlıktır.

BU YAZIMIZDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

Göbek Düşmesi Belirtileri

Göbek düşmesi rahatsızlığının, bir takım belirtileri mevcuttur. Bu belirtilerin başında göbek çevresinde toplanan şiddetli bir ağrı, mide bulantısı ve halsizlik gelmektedir. Yüksek ateş, ishal, şişkinlik, hazımsızlık gibi belirtilerde görülebilmektedir. Psikolojik olarak kötü hissetme, yorgunluk, depresyon gibi sıkıntılar da, hastalığın belirtileri arasındadır. Karında kitleler oluşması, ayakta duramayacak kadar şiddetli ağrılar ve solunum güçlüğü hastalığın ileri boyutta olduğunun göstergesidir.

Hastalığın ileri boyutta bir hasta için, ameliyat gerekebilmektedir. Elbette bu tanıları yaşayanlar için kesin olarak teşhis koyabilmek ancak bir uzmanın yapacağı tetkikler sonucu mümkün olmaktadır. Fakat hastalığın teşhisini kolaylaştıran bazı yöntemler mevcuttur. Örneğin, ayak başparmakları ile göbek arasında ki mesafe ölçülerek, hastalık anlaşılabilmektedir. Eğer bu mesafe eşit değilse, göbek düşmesi yaşanıyor olması kuvvetli bir ihtimaldir. Bunun yanında, göbek deliğine bastırıldığında nabız alınmıyorsa, bu durum da göbek düşmesi yaşandığının göstergesi olabilmektedir.

Göbek Düşmesi Neden Olur?

Göbek düşmesinin en temel sebebi, ağır şeyler kaldırmaktır. Ani bir şekilde ağır bir eşyayı kaldırmak, göbek düşmesine neden olabilmektedir. Ayrıca, vücudun aşırı soğukluğa maruz kalması, ani hareketler, kişinin fiziki olarak kendini zorlaması, yürürken ya da koşarken adımları eşit atmamak, ağırlığı bir ayağa vermek, beli zorlamak gibi nedenler de bu rahatsızlığa yol açabilmektedir. Gebelerde yaygın olan bu rahatsızlık, fazla kiloya sahip bir birey için de tehdit oluşturabilmektedir. Göbek düşmesinin, genetik yatkınlığa sahip olduğu da, bilinen bir gerçektir.

Göbek Düşmesinin Yarattığı Tehlikeler

Göbek düşmesi, çoğu kişi için ciddi bir hastalık olarak görülmez ve genellikle geleneksel yöntemlerle, herhangi bir uzmandan yardım izmir escort bayan almadan tedavi edilmeye çalışılır. Fakat bu hastalık uzman bir kişi tarafından tedavi edilmezse, kötü sonuçlar doğurabilmektedir. Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler, günlük hayatlarını olumsuz etkileyecek kadar şiddetli bir ağrı yaşayabilirler.

BU YAZIMIZDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Elisa Testi Normal Değerleri Nasıl Olmalıdır?

Şiddetli ağrı, kişinin ruhsal durumunun olumsuz etkilenmesine, yorgun hissetmesine ve psikolojik olarak etkilenmesine neden olabilmektedir. Dik duramayacak kadar zorlayabilen bu ağrıya, mide bulantısı, yemekten sonra sindirim güçlüğü ve fiziksel hareketlerde zorlanma gibi etkiler de eşlik edebilir. Hastalığın ileri boyutları, solunum güçlüğü, kalp rahatsızlıkları ve yüksek ateş gibi hayati risklere yol açabilmektedir. İleri boyuttaki hastalar için, ameliyat şart görülmektedir. Hastalık, cinsel hayatta da sorunlar yaşatabilmektedir.

Göbek Düştüğü Zaman Ne Yapmak Gerekli?

Göbek düşmesi ciddi ve önemsenmesi gereken bir rahatsızlıktır. Göbek düşmesi hastalığının belirtilerine sahip kişiler, %100 tanı konulabilmesi ve doğru bir tedavi yöntemi uygulanabilmesi için bir uzmana gözükmelidir. Tanıyı ancak bir uzman, yapacağı tetkikler sonucu koyabilir. Klinik bulgularla, uzman bir kişi hastalığın teşhisini yapabilmektedir. Yapılacak teşhislerden sonra, doktorun önereceği tedavi yöntemleri, hastalığın ilerlememesi ve düzelebilmesi için dikkate alınmalıdır.

Göbek Düşmesi Tedavisi

Göbek düşmesi, tedavisi edilebilen bir hastalıktır ve tedavisi için en doğru karar bir uzmana danışmaktır. Doktorlarca, kesin olarak önerilen bir tedavisi olmasa da, yapılacak incelemelerden sonra, hastaya iyileştirici bir tedavi yöntemi sunulmaktadır. Genel olarak kullanılan tedavi yöntemleri, egzersizler, yoga, akupunktur, göbek bölgesine yapılan sıcak uygulamalar ve kas gevşetici ilaçlar olmaktadır. Eğer bir uzman tarafından gerekli görülüyorsa, hastaya ameliyat yapılabilir.

Göbek Düşmesi için Hangi Doktora Gidilir?

Göbek Düşmesi İçin Egzersizler

Göbek düşmesinin tedavisi için faydalı egzersizler bulunmaktadır. Kişinin, bu egzersizleri kendisini zorlamadan, düzenli bir şekilde yapması, göbek düşmesi rahatsızlığının tedavisinde olumlu etkiler sunmaktadır. En çok uygulanan iki egzersiz şunlardır:

1) Yere sırt üstü yatarak bacaklarınızı birleştirin. Bacaklarınızı, yerden 30 derece kaldırın, 15 saniye bu şekilde bekleterek tekrar uzatın. Bu egzersizi daha sonra yerden 60 ve 90 derece olarak tekrar edin.

BU YAZIMIZDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Diyetisyen Hangi Bölüme Giriyor? Diyetisyen Nedir?

2) Ayak bileklerinizin 6 parmak yukarısını sıkıca kavrayarak güçlü bir şekilde bastırın. Yapabildiğiniz kadar bunu devam ettirin.

Göbek Düşmesine Ne İyi Gelir?

Göbek düşmesine iyi gelen pek çok yöntem mevcuttur. Bu yöntemlerden en çok uygulananı, bardak çekme yöntemidir. Geleneksel bir yöntem olan bardak çekme yöntemi, karın bölgesindeki kan dolaşımını arttırarak, hastalığın düzelmesinde ve ağrıların hafiflemesinde olumlu etkiler sunmaktadır. Bardak çekme işlemi, deneyimli ve bu konuda bilgi sahibi bir kişi tarafından yapılmalıdır.

Bilinçsizce yapılan uygulamalar, daha kötü sonuçlara yol açabilir. Bunun dışında, rahatsızlığın tedavisinde uygulanan bitkisel tedavi yöntemleri de mevcuttur. Kas gevşetici ilaçlar kullanılarak yapılan sıcak kompresler de, olumlu sonuçlar elde edilmesini sağlamaktadır. Şiddetli bir ağrıyı hafifletebilmek için, ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.

Göbek Düşmesinin Yaşanmaması İçin Neler Yapılmalı?

Göbek düşmesi rahatsızlığını yaşamamak için en önemli kural, ağır eşyaların ani bir şekilde kaldırılmamasıdır. Eşyalar kaldırılırken, vücuda yakın tutulmalı ve dengeli bir şekilde kaldırılmalıdır. Sürekli egzersiz yaparak, kasları güçlendirmekte önemlidir. Rahatsızlığın baş göstermemesi için, yürürken veya koşarken, adımlar eşit tutulmalıdır. Kişi yürürken, ağırlığını tek bir ayağına vermemeli, iki ayağına eşit bir şekilde bölüştürmelidir.

Kişinin fiziksel aktivitelerinde, vücudunu zorlamadan hareket etmesi gerekmektedir. Bu rahatsızlık, fazla kiloya sahip insanlarda da sıkça görülebildiği için, kiloyu dengede tutmak ve beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek önem arz etmektedir.

Göbek Düşmesi için Hangi Doktora Gidilir?

Bu hastalığı yaşayanlar veya yaşadığına dair şüphe duyanlar, hastanelerin genel cerrahi bölümüne başvurmalıdır. Genel cerrahi bölümünde, uzmanın yapacağı incelemeler sonucunda, iyileştirici tedaviler uygulanmaktadır. Genel cerrahi uzmanları, gerekliği gördüğünde hastayı farklı bölümlere sevk edebilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu